Skip to content

Selamawit voelt zich thuis in de zorg

De uit Eritrea afkomstige Selamawit Okubay ontdekte dat haar hart bij de zorg ligt. Ze werkt bij Markenheem en volgt een opleiding aan het Graafschap College.

Selamawit (40) doet mee aan Kleurrijke Zorgverleners. Dat is een initiatief waarin de zorgorganisaties Markenheem, Azora en Careaz samenwerken met het Graafschap College, de 8RHK ambassadeurs en de provincie Gelderland. Het doel is Achterhoekers met een migratieachtergrond te interesseren voor een baan in de zorg. Ook willen de zorgorganisaties leren van mensen uit andere culturen.

Selamawit vluchtte zeven jaar geleden met haar vier kinderen naar Nederland. Na een verblijf van 3,5 jaar in een azc kreeg ze een woning in Zelhem. Ze volgde de inburgeringscursus en heeft inmiddels de Nederlandse nationaliteit. In Zelhem kwam ze in aanraking met de zorg. “Ik werkte als vrijwilliger in verpleeghuis De Zonnekamp”, vertelt ze. “Ik ontdekte dat ik het leuk vind om met oudere mensen te werken en ze te helpen. Ik wilde graag een opleiding doen. De gemeente regelde toen Kleurrijke Zorgverleners voor mij. Ik dacht meteen: dit wil ik doen.”

Ze werd aangemeld. Na een kennismaking volgde een training, gericht op het ontmoeten van andere culturen. Daarna begon een vooropleiding. Selamawit ging een dag per week naar school. Daar leerde ze algemene dagelijkse handelingen, zoals wassen, verzorgen en helpen bij het opstaan. Ook kreeg ze Nederlandse les. Twee dagen per week liep ze stage bij zorgorganisatie Markenheem.

“Dat ging zo goed dat ik in september vorig jaar met de BBL-opleiding ‘helpende’ kon beginnen. In een BBL-opleiding ga je naar school en ben je tegelijkertijd aan het werk”, vertelt ze. “Als helpende in de zorg doe je handelingen als wassen, aankleden, helpen bij eten en ondersteunen bij activiteiten. Ik ben nu bezig met ‘helpende plus’. Als ik daarmee klaar ben, mag ik medicijnen en insuline geven.”

Selamawit werkt in Schavenweide, een locatie van Markenheem. De groep ouderen is heel divers. Er wonen ouderen die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen, bijvoorbeeld mensen met dementie. Palliatieve zorg voor mensen die niet meer beter worden, is onderdeel van het werk.

Selamawit heeft het erg naar haar zin. Ze ervaart de werkomgeving als een warm bad. Ze wordt op het werk begeleid door Kim Ariëssen. “Samen kijken we naar de opdrachten voor school die ze in de praktijk moet uitvoeren. Collega’s nemen haar ook geregeld mee; zo leert ze van ons”, zegt Kim.

Omgekeerd komt ook voor. Kim: “Wij horen…

Dit artikel en afbeeldingen zijn oorspronkelijk afkomstig van Contactzutphen.nl.
Deel:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *