Sam Fish Market vestigt zich in hartje Zutphen
ZUTPHEN – Sam Ghazaly is een horecaondernemer die zijn hart volgt en zijn dromen durft na te jagen. Met de aanstaande opening van Sam Fish Market & Restaurant aan Houtmarkt 66 in Zutphen komt een grote wens uit van de geboren Egyptenaar, die al zestien jaar in Nederland woont.
Door Rudi Hofman
In zijn woonplaats begint Sam pal naast de Luxor met een uniek horecaconcept. Want waar anders kun je als gast op de ‘wijnmarkt’ eerst je keuze maken uit en proeven van een uitgebreid wijnarrangement, om daarna op de ‘vismarkt’ uit zeker tien verschillende soorten verse vis te kiezen? Hierbij bepaal je zelf de hoeveelheid vis en welke groentes je daarbij wilt. Op een beeldscherm zie je direct de kosten per 100 gram vis.
Open keuken
De vis wordt vervolgens in de open keuken naar wens bereid in de oven, gegrild of gebakken. In het sfeervolle restaurant, dat over een fraaie, ruime serre beschikt, geniet je daarna met je disgenoten van je zelfgekozen visgerecht met bijpassende wijn. Met drie vleesgerechten en twee vegetarische gerechten komt het nieuwe restaurant ook de niet-visliefhebber en vegetariër tegemoet.
Tot afgelopen januari runde Ghazaly elf jaar lang Sam’s Eetcafé in Lochem. In Egypte werkte hij in diverse visrestaurants aan zee. In Nederland wilde hij graag de sfeer van een ‘Egyptische vismarkt combineren met een moderne Amerikaanse open keuken’ en zijn gasten zo een unieke culinaire ervaring bieden. Aan de Houtmarkt grijpen hij en zijn medewerkers deze mogelijkheid met beide handen aan. “We werken niet met een menukaart, omdat iedereen zijn eigen gerecht samenstelt”, legt de eigenaar uit.
Naborrelen
Muurschilderingen gemaakt door de Zuphense kunstenares Tanja Papez en rustige livemuziek tijdens de dineruren maken het plaatje helemaal af. Bovendien kunnen gasten na het dineren in de kelder annex café gezellig naborrelen en -praten. Deze ruimte is ook af te huren voor feestjes en partijen. De eerste reserveringen hiervoor heeft Ghazaly al binnen.
Het aantal dinerreserveringen is veel groter. “Heel veel mensen zijn benieuwd naar ons nieuwe concept en willen liever nog vandaag dan morgen bij ons komen eten. Er lopen ook dagelijks mensen naar binnen om te kijken hoe het eruit ziet. Ik hoop dat we binnenkort alles klaar hebben zodat we ergens begin juli écht open kunnen gaan”, legt de eigenaar uit.
Lunchkaart
Tot die tijd zijn gasten van Sam Fish Market & Restaurant aangewezen op de borrel- en lunchkaart waarop ook een aantal visgerechten staan. Met…